Na temat olejowania włosów powstało już wiele artykułów i niemal każda kobieta wie już jak to robić. Wciąż jeszcze ciężko jest zasięgnąć informacji o działaniu konkretnego olejku na włosy. W internecie powstaje szereg artykułów opisujących ogólne cechy i właściwości danego olejku, ale pamiętajmy, że każdy z nich ma inne właściwości zastosowany jako kosmetyk a inne (jak w przypadku olejku z avocado) jako środek spożywczy. Spróbujemy zatem opisać dobroczynne właściwości olejku z awokado skupiając się wyłącznie na funkcji jaką pełni w olejowaniu włosów.
- należy pamiętać przede wszystkim, aby wybierać olej tłoczony na zimno, najlepiej z ekologicznych upraw; tylko dzięki temu zachowa on bogactwo swoich drogocennych, skrywanych we wnętrzu owocu składników.
- jest to olejek bogaty w NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe), które powodują wzrost nawilżenia włosów i tworzą na ich powierzchni niewidzialną, ochronną otoczkę, tzw. barierę lipidową.
- fosfolipidy – pomagają odbudować uszkodzenia włosa.
- fitosterole – naprawiają strukturę włosa i regulują wewnątrzkomórkowe procesy w komórkach włosów – jednym słowem wnikają głęboko w komórki i robią tam generalne porządki.
- chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV, jest zatem idealny na lato.
- poprawia kondycję włosów suchych, zniszczonych farbowaniem, prostowaniem innymi zabiegami, czyli bardzo dobrze regeneruje włosy, nawilża je i odżywia.
- zawiera 7 drogocennych witamin: A, B, D, E, H, K, PP, stosowany na włosy pozwala im wniknąć do wnętrza włosa, wcieranie w skórę głowy zapobiegnie wypadaniu włosów i dodatkowo wzmocni ich cebulki.
- jest idealny do olejowania włosów, ponieważ szybko się wchłania i nie jest bardzo gęsty w związku z tym dobrze się go zmywa nawet delikatnym szamponem do włosów.
- bardzo ładnie nabłyszcza włosy, więc efekt zastosowania olejku z awokado widoczny jest natychmiast po kuracji.
- bardzo skutecznie chroni również końcówki włosów przed wysuszeniem i brzydkim rozdwajaniem – można go nawet wcierać w same końcówki- wystarczy jedna kropelka olejku.
Olej z awokado jest ponadto olejem, który z powodzeniem można stosować w kuchni– dodawany do sałatek i innych potraw dostarczy organizmowi niezbędnych witamin, minerałów (magnez, mangan, żelazo, fosfor, potas, sód, cynk) oraz dobrych kwasów tłuszczowych.
Naturalny olejek awokado od Nanoil. Sprawdź, dlaczego jest najlepszy!
Pięć wybitnych zdolności olejku z awokado.